ajánlatkérés

Hasznos eszközök

Szótár
Áruvizsgálati bizonylat

Annak ellenőrzésére, hogy a szállítás például minőség, mennyiség, összetétel, ár és külső elrendezés tekintetében ténylegesen megfelel-e a megrendelésben foglaltaknak, áruvizsgálati bizonylatra van szükség. Ennek az az oka, hogy az akkreditívtranzakciók elvont jellegéből adódóan a fizetések feldolgozása kizárólag a dokumentumos hivatkozásokon alapul, és elkülönül a mögöttes áruügylettől.

ATA Carnet

Az ATA Carnet vagy más néven „áruútlevél” az ideiglenes behozatal során használt vámokmány.

ATP (Available to promise)

Az árukészlet megígért, de nem garantált elérhetősége esetén az eladó garantálja a vevőnek, hogy az árut meghatározott napon leszállítja. Ezért a vevőközpontú logisztikai rendszerhez tartozik, és „azonnal rendelkezésre álló” terméket jelent.

Átrakodás

Az átrakodás (transload) a 40 láb méretű konténerrakomány átrakását jelenti teherautóval szállított 53 láb méretű konténerekbe azzal a céllal, hogy csökkentsék az egységnyi költséget, s hogy a szállítás gyorsabb és pontosabb legyen.

Átrakodó forgalom

Az átrakodó forgalom (transshipment traffic) a szállítási ágazatban használt szervezési elv. Összehangolt időpontban két szállítóeszköz tart egy köztes pont irányába. Majd a központi helyen rakományt cserélnek. Ideális esetben mindkettő szabványos rakodási egységet, például konténert vagy cserefelépítményt szállít. E szállítási lánctípus szervezése segít csökkenteni az üres járatok számát, növeli a gépjármű-kapacitás kihasználtságát, és általában optimalizálja az útvonaltervezést.

Átrakodó raktár

Az átrakodó raktár olyan hely, ahol az egyik szállítóeszközről kirakodott árut nagyon rövid ideig tárolják, amíg át nem rakodják a következő szállítóeszközre. Ez lehetővé teszi a szállítási helyek és a rendeltetési helyek közötti szállítási kapcsolatok számának csökkentését.

AWB (Air Waybill)

A légi fuvarlevél a légi szállítási megbízás teljesítését és tartalmát igazoló okmány.

A fordításban a Reflex Fordítóiroda működött közre. www.reflex.hu

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.