ajánlatkérés

A légitársaságok jelentős kapacitás kivonást terveznek

Az Ázsiából Európába irányuló, illetve általában az európai külkereskedelmi forgalom alakulását 2011-ben természeti katasztrófák (pl. japán tsunami, thaiföldi árvíz), valamint a politikai és gazdasági események (pl. közel-keleti politikai helyzet, az euro válsága) befolyásolták.

A közel-keleti forgalmat csökkenés jellemezte, az export árumennyiség ugyan elfogadható szinten maradt, de az import volumene drasztikusan visszaesett.

2011 első hónapjaiban még bíztatóan alakultak az európai export és import mennyiségek, de az év további részében már kedvezőtlen tendenciák érvényesültek a piacon. 2011 harmadik negyedévétől növekedett a légitársaságokra nehezedő nyomás, hogy csökkentsék díjaikat.

Szakértők előrejelzései szerint 2012 első félévében gyenge forgalomra, a légitársasági tarifák emelésére, valamint kapacitás kivonásra lehet számítani. Az Air France/KLM, Lufthansa, valamit a távol-keleti légitársaságok egyaránt tervezik a rendelkezésre álló fuvartér csökkentését, ami a Lufthansa esetében a 20%-ot is elérheti.

Középtávú tervezés szempontjából valamennyi szállítmányozó, így a DHL Global Forwarding számára is kihívást jelent a következő hónapokban várható kapacitás kivonás a piacról, mivel nem zárható ki az európai import forgalom fellendülése az év második felében, és ebben az esetben a rendelkezésre álló fuvarteret meghaladó mennyiségek torlódást okozhatnak.

2012-ben az ágazat valamennyi szereplőjének kiemelt figyelmet kell szentelnie a biztonsági szabályok változására. Egyre több célállomás követeli meg azt, hogy már az áru érkezése előtt álljanak rendelkezésre a vámügyintézéshez szükséges adatok az érkezési oldalon. Az új szabályok értelmében növekedni fog az áruátvilágítás iráni igény is, ami egyes célállomások tekintetében a kezelt árunak akár 100%-át is érintheti. Mindezek jelentősen növelik a költségeket és a várakozási időt az érkezési repülőtereken.

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.