ajánlatkérés

A rendelkezésre álló hajótérkapacitás veszélyezteti az ágazat profitabilitását

A gyors ütemben bővülő hajótérkapacitás veszélyeztetheti a hajóstársaságok által az év első negyedévében realizált magasabb profitszintet.- állapította meg a londoni Drewry Shipping Consultants Ltd. júniusban megjelent elemzése.

A londoni elemzők szerint idén júniusban a hajóstársaságok legalább 100.000 TEU-val (20’ lábas konténernyi hellyel) bővítik a piacon rendelkezésre álló fuvarkapacitást, és az előrejelzések szerint a fuvardíjak csökkenésével egyidejűleg további kapacitásbővítés várható az év végéig.

2015 első negyedéve az utóbbi négy év legjövedelmezőbb időszaka volt az ágazat számára az előzetesen kalkulált 8%-os árrés alapján. Korábbi negyedéves eredményekkel összehasonlítva, amikor csak néhány hajóstársaságnál – általában a Maersknél és a CMA CGM-nél – jelentkezett komolyabb profit, napjainkban szinte valamennyi hajóstársaság érintett.

Az év első három hónapjában elért pozitív eredmény elsősorban az egységköltségek folyamatos csökkenésének köszönhető, ami ellensúlyozta az egyre csak gyengülő fuvardíjakat. A londoni elemzők számításai szerint az egységre jutó bevétel az előző év hasonló időszakához képest 6%-kal esett vissza, amit kompenzált az egységre jutó költségek 11%-os csökkenése.

Az előrejelzések szerint júniustól havonta legalább 10.000 TEU-val bővül a piacon rendelkezésre álló fuvarkapacitás, így év végéig összesen 35 hajónak kell helyet találni a Kelet-Nyugat hajózási és kereskedelmi útvonalon.

Aggodalomra az adhat okot a hajósok számára, hogy a fuvardíjak csökkenésével az üzemanyagfelár is emelkedik. A második negyedév első két hónapjában az ún. World Container Index átlagosan 28%-kal alacsonyabb az első negyedéves szintnél.

Az év hátralevő részében az új hajóterek feltöltésére és a piaci részesedés fenntartására irányuló törekvések hatására nagy valószínűséggel csökkennek a fuvardíjak, ami azt jelenti a hajóstársaságok számára, hogy a jelenleg növekvő tendenciát mutató költségek mellett, peak season (csúcsidőszak) nélkül szinte lehetetlen lesz felülmúlni az első negyedév pozitív eredményét.

Forrás: www.marinelink.com

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.