ajánlatkérés

Adózási rendszer reformja Kínában

2012 és 2013 során a kínai kormányzat az ország történetének legátfogóbb adózási reformjába kezdett. A program célja, hogy a szolgáltatási szektor valamennyi területén a már évtizedek óta érvényben lévő adózási formát (BT – Business Tax) fokozatosan egy új adónem, az általános forgalmi adó (Value Added Tax) váltsa fel.

A korszerűbb adórendszer kialakítása több lépcsőben történik. Az új intézkedés 2012. január elsejétől két ágazatot érintően (szállítás és az ún. modern szolgáltatások) kísérleti jelleggel került bevezetésre, majd hatályát 2012 második felében Kína további területeire (Beijing, Jiangsu, Anhui, Fujian, Guangdong, Shenzen, Tianjin, Zhejiang, Hubai) is kiterjesztették.

2013 elejétől az új szabályok a pénzügyi, biztosítási, ingatlanközvetítési, postai és telekommunikációs szektor valamint a szórakoztatóipar szolgáltatásaira is vonatkoznak.

A reformnak köszönhetően megszűnnek a szolgáltatásokat és az áruféleségeket terhelő adók közötti különbségek és összességében javul a kínai adózási rendszer hatékonysága.

Egyes elemzők szerint az átalakítás lehetőséget ad a lassuló gazdasági növekedés fellendítésére valamint a szolgáltatási szektor további fejlődésére, amit a kormány prioritásként kezel, támogatva az energiatakarékos berendezések beszerzését és ösztönözve az infrastrukturális és egyéb szolgáltatásokat érintő beruházásokat.

Az adóreformnak a szolgáltatási szférában működő vállalkozások mellett haszonélvezői az őket kiszolgáló gyártók is. A 2012-es kísérleti projekt hatásvizsgálata során megállapítást nyert, hogy a Shanghai területén működő kisvállalkozásokra kivetett adóterhek 40%-kal csökkentek.

Az adóreform következményei a nemzetközi áruforgalomban is érezhetőek, az új ÁFA szabályok értelmében növekedtek egyes szállítmányozási szolgáltatások díjai.

Forrás:

www.kpmg.com/cn/en/issuesandinsights/articlespublications/pages/china-vat-reforms-multinational-201209.aspx 

online.wsj.com/article/SB10000872396390443343704577548922684472412.html

www.china-briefing.com/news/2012/10/09/vat-reform-in-guangdong-province-a-transition-to-value-added-tax.html

 

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.