ajánlatkérés

Alacsony kéntartalmú üzemanyag a tengeri szállításban

2015. január elsejétől környezetkímélő üzemanyag-használati felár ún. Low Sulphur Surcharge (LSS) kerül bevezetésre egyes tengeri szállítmányozási útvonalakon.

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (International Maritime Organization, IMO) által 2008-ban kiadott irányelvek a tengeri hajózásban használt üzemanyagok kéntartalmának fokozatos csökkentését írják elő. 2015. január elsejétől a hatályba lépő új szabályok értelmében a kibocsátott kén mennyiségét 1%-ról 0,1%-ra kell csökkenteni a kibocsátás-ellenőrzési területként (Emission Control Areas, ECA) nyilvántartott hajózási útvonalakon Észak-Európa (Balti-tenger, Északi-tenger, La Manche Csatorna) és Észak-Amerika (USA és Kanada) partjainál.

A LS felárat a hajóstársaság abban az esetben számítja fel, ha a hajóraklevél (Bill of Lading) 2015. január elsején vagy azt követően került kiállításra. A felár mértéke hajósonként és útvonalanként eltérő.

Az új szabály célja, hogy mérsékelje a tengeri szállítmányozás által okozott környezetterhelést.

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.