ajánlatkérés

Elektronikus vámkezelés az Amerikai Egyesült Államokban

2011. augusztus 31-től a DHL az Amerikai Egyesült Államokba érkező, illetve onnan induló áruk vámkezelését elektronikus úton végzi. A vámügyintézés a DHL vámügynöki engedéllyel rendelkező, centralizált vámkezelési jogosultsággal felruházott columbiai vámközpontjában (CAE) történik.

A vállalat által megvalósított egypontos beléptetési modell jelenleg egyedülálló a szállítmányozók körében. A központosított vámkezeléssel kiküszöbölhetőek az időeltolódásból adódó esetleges csúszások és hatékonyabb lett az ügyintézés. Mire a szállítmány megérkezik az Amerikai Egyesült Államokba, a DHL irodákból a vámközpontba továbbított adatok alapján elkészülnek a vámokmányok, és az áru a címzett rendelkezésére bocsátható. Az új rendszer további előnye, hogy a központban minden adat elektronikusan tárolható.

A dedikált vámügyintézők mellett a speciális igényű áruféleségek (pl. romlandó áruk és veszélyes áruk) vámkezeléséről a DHL külön csoportja, az ún. „commodity team” gondoskodik.

Vámügyintézés, vámügynökök az USA-ban

A vámügynökök (vámbrókerek) az amerikai Vám- és Határvédelmi Hivatal (CBP, Customs and Border Protection) által felhatalmazott és szabályozott magánszemélyek, szövetségek és vállalatok, amelyek az exportőröket és importőröket segítik abban, hogy tevékenységüket a szövetségi előírásoknak megfelelően végezzék. A vámügynökök (vámbrókerek) megbízóik nevében tesznek eleget az ügyfél adatszolgáltatási és vámfizetési kötelezettségének.

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.