ajánlatkérés

Embargó Iránnal szemben – Az Európai Unió új rendelete

2010. október 27-én az Európai Unió rendeletet adott ki (961/2010 számú Tanácsi rendelet /EU) az Iráni Iszlám Köztársasággal szembeni korlátozó intézkedésekre vonatkozóan, amely több új szankciót vezetett be.

A rendelet hatálya kiterjed minden, EU-hoz kapcsolódó szállítmányra. A rendelet többek között az alábbi export- és importkorlátozásokat tartalmazza, amelyek figyelembe vétele és betartása különösen fontos a DHL Global Forwarding számára:

  • Tilos értékesíteni, átszállítani, illetve exportálni (közvetlen vagy közvetett módon) áruk és technológiák széles skáláját (melyeket a Rendelethez tartozó I. és II. melléklet tartalmaz, függetlenül attól, hogy az Unióból erednek-e) bármely iráni természetes vagy jogi személy, illetve szervezet számára, iráni felhasználásra. A megcélzott területek az atomenergiával kapcsolatos áruk és technológiák, azaz a “kettős felhasználású” cikkek, olyan áruk, amelyeket belső elnyomás céljaira lehet használni (ahogyan a Rendelet III. mellékletében olvasható), és különösen az olaj- és földgázipar legfőbb ágazatainak legfontosabb berendezései és technológiái.
  • Minden olyan áru esetén, amelyek belépnek az Európai Unió vámterületére, illetve elhagyják azt Iránból, illetve Irán felé (azaz csakis azok az áruk és technológiák, amelyeket a Rendelet IV. melléklete felsorol), érkezés, illetve indulás előtt kötelező információkat leadni az illetékes vámhatóságok részére.

A fenti rendelkezésekből adódóan azonnali hatállyal nem exportálható semmilyen szállítmány Iránba az alábbiak megléte nélkül:

  • Kiviteli engedély; vagy
  • Írásos, aláírással ellátott Megfelelőségi Nyilatkozat, azaz annak megerősítése az exportőr részéről, hogy az áruk nem engedélykötelesek, és nem tartoznak a Tanácsi Rendelet hatálya alá.

GARANCIA JAVASOLT SZÖVEGEZÉSE: 

  1. A Fuvaroztató garantálja, hogy a Szállítmány (beleértve a Szállítmányozó részéről vagy nevében megkötött bármely biztosítást) nem teszi ki a Szállítmányozót, illetve annak alkalmazottait, tisztviselőit, ügynökeit, biztosítóit, viszontbiztosítóit bárminemű szankciónak, tilalomnak, illetve büntetésnek (vagy szankció, tilalom, illetve büntetés kockázatának), amelyet valamely állam, ország, nemzetközi kormányzati szervezet vagy más, illetékes hatóság vet ki, továbbá kiemelten garantálja, hogy a Szállítmány nem tartalmaz olyan árucikket, amely tiltott áruk bármely vonatkozó listáján szerepel, beleértve korlátozás nélkül azon árucikkeket, amelyek a 961/2010 számú EU Rendelet Mellékleteiben szerepelnek.
  2. A Fuvaroztató vállalja, hogy kérés esetén azonnal teljes körűen tájékoztatja a Szállítmányozót a Szállítmány természetéről, valamint minden olyan felet azonosít, akik jogi, pénzügyi vagy kereskedelmi szempontból érdekeltek a Szállítmányban.
  3. A Szállítmányozónak jogában áll megvizsgálni a Szállítmányt, különösen pedig jogában áll hozzáférni bármely olyan adathoz és információhoz, amely az elektronikus tárolóeszközökön szerepel, és a Szállítmányozó nem vonható felelősségre az ilyen vizsgálatok okozta késedelemért, illetve károkért. Amennyiben az adatokat, információkat jelszó védi, a részleteket és a jelszót a Fuvaroztató a Szállítmányozónak kérésre köteles megadni.

A kártalanítás szerződéses szabályai Szállítmányozónként eltérőek.

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.