ajánlatkérés

Hogyan alakult az LCL és FCL szállítmányozás Q3-ban?

FCL (Teljes konténer szállítmányozás)

A főbb kereskedelmi útvonalakon megtorpant a fuvardíjak csökkenő tendenciája, 2011 harmadik és negyedik negyedévében stabil díjszint kialakulására lehet számítani. A bizonytalan mennyiségi előrejelzések miatt továbbra is nehéz megítélni, hogy lesz-e valódi értelemben vett csúcsidőszak. Az USA keleti partjait érintő forgalomban magas, a nyugati part tekintetében mérsékelt szintű csúcsidőszaki felár került bevezetésre. Az Ázsia-Európa kereskedelmi vonalon a csúcsidőszaki felár alakulása még bizonytalan. Tekintettel az olajárak elmúlt időszakban tapasztalt növekedésére az üzemanyagárak emelkedésére kell számítani.

Továbbra is szükség van a kapacitás iránti kereslet és kínálat összehangolására, elsősorban csendes-óceáni, illetve az Ázsiából Európába irányuló áruforgalomban. A forgalom erőteljes növekedése az Ázsia – Latin-Amerika viszonylatban, Ázsián belül és az Ázsiából a Közel-Keletre irányuló forgalomban az általános tarifaemelés (GRI, General Rate Increase) függvénye.

A rendelkezésre álló fuvartér összességében elegendő, továbbra is szükség van a kikötői és szárazföldi eszközállomány felülvizsgálatára és az ügyfelek mennyiségi előrejelzéseire.

Az egyes kereskedelmi útvonalakról részletesen:

Csendes-óceáni forgalom (Amerikai Egyesült Államok nyugati partjai)
A hajóstársaságok kapacitást vontak ki az Amerikai Egyesült Államok nyugati partjára érkező, illetve onnan induló tengeri forgalomból, mivel a júliusban előrejelzett jelentős mennyiségi növekedés nem következett be. Ez késleltette a díjszint változását, így a hajóstársaságok ismét a csúcsidőszaki felárat alkalmazva növelik bevételeiket. A csúcsidőszaki felár augusztus 15-től hatályos bevezetése az USA keleti partjait teljes mértékben, a nyugati partot kevésbé érintette.

A konténerek rendelkezésre állása továbbra is gondot jelent az Egyesült Államok és Ázsia egyes területein. A hajóstársaságok a téli menetrendre (ún. slack season) való tekintettel további kapacitás kivonást terveznek.

Európa – Ázsia
A Távol-Keletre irányuló forgalomban a fuvardíjak a 2009. évi nagyon alacsony szinthez hasonlóan alakulnak, általános tarifaemelésre 2011. október elseje előtt lehetett számítani. Ezen belül várhatóan a BAF (Bunker Adjustment Factor) nem változik, az EBAF (Emergency Bunker Adjustment Factor) pedig már beépítésre került a jelenlegi díjakba.
A rendelkezésre álló eszközállomány ugyan növekedett, de egyes országokban előfordulhatnak kapacitás problémák.

Ázsia – Európa
Ázsia – Európa viszonylatában a tarifák elérték a legalacsonyabb szintet, a továbbiakban egy stabil díjszint kialakulása várható.
Egyes járatokra már túlfoglalás jellemző, de ez a probléma az előre lefoglalt fuvartérnek köszönhetően a DHL szállítmányait nem érinti. A rendelkezésre álló fuvartér kihasználtsága 90-95% - NCUK; 95% - WMED.

Európa – Fejlődő országok (EMA)
A fuvardíjak változatlanul alacsony szinten alakulnak, az EBAF (Emergency Bunker Adjustment Factor) már beépítésre került a jelenlegi díjakba, a BAF (Bunker Adjustment Factor) növekedésére és általános tarifaemelésre – utóbbi a nyugat-afrikai vonal kivételével – csak 2011. október első felét követően lehet számítani. A nyugat-afrikai desztinációk kivételével jelenleg nem tapasztalhatók kapacitás problémák.

LCL (Gyűjtőáru szállítmányozás)

Észak-Amerika (AMNO) – Európa
Az előző hónaphoz képest növekedett a forgalom, a rendelkezésre álló kapacitás kihasználtsága 8 százalék. Kapacitás korlát nincs, a díjszint továbbra is stabil.

Észak-Amerika (AMNO) – Latin-Amerika (AMLA)
Az előző hónaphoz képest növekedett a forgalom, a rendelkezésre álló kapacitás kihasználtsága a nyugati partot tekintve 65 százalék Közép-Amerikát tekintve 60 százalék. Kapacitáskorlát nincs, a díjszint továbbra is stabil.

Észak-Amerika (AMNO) – Ázsia (ASPA)
A kapacitás kihasználtság a NAP és SAP régiót illetően 75 százalék, jelenleg nincs kapacitáskorlát. A díjszint továbbra is stabil.

Észak-Amerika (AMNO) – Fejlődő országok (EMA)
Az előző hónaphoz képest növekedett a forgalom, a rendelkezésre álló kapacitás kihasználtsága 90 százalék. Kapacitáskorlát nincs, a díjszint továbbra is stabil.

Ázsia (ASPA) – Európa (EURO)
A kapacitás kihasználtsága 80-90 százalék viszonylag alacsony díjszint mellett.

Ázsia (ASPA) – Észak-Amerika (AMNO)
A kapacitás kihasználtsága 85-90 százalék. Megfigyelhető, hogy egyre több hajóstársaság dönt egyes szolgáltatások leépítése mellett a fuvardíjak növelése érdekében. 

Ázsia (ASPA) – Latin-Amerika (AMLA)
2011 augusztusától általános tarifaemelés lépett érvénybe a csúcsidőszaki felár bevezetése mellett. A kapacitás kihasználtsága 90 százalék.

Ázsián belül
2011 júliusától általános tarifaemelés történt. A kapacitás kihasználtság 85 százalék, de az időjárási viszonyok miatt lehetséges torlódás elsősorban Qingdao és Nhave Sheva környékén.

Európa – Észak-Amerika (AMNO)
Stabil kapacitás és díjszint jellemző.

Európa – Latin-Amerika (AMLA)
Stabil kapacitás jellemzi.

Európa – Ázsia (ASPA)
A díjszint stagnálása (NAP, SAP) mellett túlkínálat jellemzi a piacot.

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.