ajánlatkérés

SOLAS

2016. július 1-jén lép életbe a SOLAS (Safety of Life at Sea) nemzetközi egyezmény azon módosítása, mely szerint a konténerek hiteles bruttó súlyának (Verified Gross Mass – VGM) igazolása a feladót terheli. Amennyiben az igazolás nem áll rendelkezésre, július elseje után a hajóstársaságok nem engedik fel az árut / konténert a hajó fedélzetére, illetve nem engedik be a terminál területére.  Az új szabály értelmében a szállítmányozási és konténerkezelési dokumentumok kiegészülnek a bruttó súlyt igazoló nyilatkozattal is.

A nemzetközi egyezményben foglaltak kiegészítését az tette indokolttá, hogy jelenleg nincs olyan szabály vagy kötelezően követendő eljárás érvényben, amely biztosítaná, hogy a hajófedélzetre kerülő áru súlya megegyezik a korábban lejelentett árumennyiséggel. A pontatlanul megadott súly nagy kockázatot jelent a terminálok és teherhajók biztonságos és zavartalan működésére, illetve a munkaerő és kapacitás tervezésére.

Mi a különbség a könyvelési, hajóraklevél szerinti, valamint a hiteles bruttó súly között? 

  • A könyvelési súly (Booked weight): az áru könyvelés pillanatában becsült súlyát jelenti

  • A hajóraklevél (Bill of Lading) szerinti súly: az áru pontos súlya (az üres konténer, csomagolóanyag, illetve egyéb kitámasztó- és töltőanyag nélkül)

  • Hiteles bruttó súly (VGM): tartalmazza az áru, az üres konténer, csomagolóanyag, illetve egyéb kitámasztó- és töltőanyag súlyát

 Az új szabály szerint kétféle mérési módot lehet alkalmazni:

- Az áruval megrakodott konténer mérése

- Az áru, paletták, töltő-, csomagoló- és egyéb kitámasztó anyagok, valamint az üres konténer súlyának mérése külön-külön

Az érintett piaci szereplők hatékony együttműködése elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy megfelelő módon történjen meg a jogi keretrendszer gyakorlatba ültetése, amely hatással lesz a kereskedelmi áruforgalomra és annak költségeire is. Jelenleg egységes, mindenki által kötelezően elfogadott végrehajtási eljárás nem létezik, az egyes országok hatáskörébe tartozik a megvalósítás részleteinek kidolgozása.

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.