ajánlatkérés

Szabadkereskedelmi megállapodás az EU és Dél-Korea között

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint az Európai Unió és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi megállapodás várhatóan 2011. július 1-jén lép életbe. Rendhagyó módon a megállapodás származási jegyzőkönyve nem teszi lehetővé az EUR.1 szállítási bizonyítvány használatát. Következésképpen 6000 EUR értékhatár felett elfogadott exportőrnek kell lenni ahhoz, hogy a szállítmány preferenciára jogosító származását igazolni tudják.

Annak érdekében, hogy Koreába a preferenciális kereskedelem keretében exportálni tudjon a megállapodás életbelépését követően, szükséges az elfogadott exportőri engedély megszerzése. Az elfogadott exportőri engedély az Európai Közösségek és azon harmadik országokkal folytatott kereskedelemben alkalmazható, melynek szabályai lehetővé teszik ilyen engedély kiadását. Az engedély birtokában a harmadik országokba exportált termékek származásának igazolásánál a vonatkozó megállapodásban, az elfogadott exportőrök számára biztosított egyszerűsítési lehetőséggel lehet élni.

 Az engedélyesnek minden esetben figyelemmel kell lenni a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 15/2004. (IV. 5.) PM rendelet 20.§-ban az elfogadott exportőrökre megállapított kötelezettségekre.

Az elfogadott exportőri engedély kiadásának feltételei:

 • A kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónapban rendszeresen szállított árut olyan harmadik országokba, amelyekkel az érvényben lévő kedvezményes kereskedelemre vonatkozó szabályok lehetővé teszik ilyen engedély kiadását.
 • A 2003. évi CXXVI. törvény 1.§ (3) bekezdése értelmében a megbízható vámadó követelményrendszerének meg kell felelni.
 • Az áru származására vonatkozó igazolási kötelezettségének minden esetben maradéktalanul eleget tett.
 • A vámhatóságnak az EUR.1 szállítási bizonyítvány hitelesítését, vagy a külföldi vámhatóság felkérésére végzett utólagos megerősítési eljárás eredményeként a származást igazoló okmányok megerősítését a megelőző 12 hónapban jogerősen elutasítani nem kellett, és a kérelem benyújtásakor nincs folyamatban lévő utólagos megerősítési eljárása.
 • Az exportőr igazolni tudja, hogy a jövőben is rendszeresen fog árut szállítani kedvezményes kereskedelem keretein belül

Az exportőri engedélykérelemhez az exportőr által kötelezően csatolandó iratok:

 • Nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy rendszeresen szállít árut a kedvezményes kereskedelmen belül.
 • A megbízható vámadós státusz igazolása.
 • Külkereskedelmi szerződés, levelezés, ami igazolja, hogy a jövőben is rendszeresen fog exportálni szabadkereskedelmi megállapodás keretében.
 • Dokumentáció arra nézve, hogy a gazdálkodó nyilvántartási rendszere alkalmas a kedvezményre jogosító származó helyzet bizonyítására.
 • Ha több tagországban érvényes elfogadott exportőri engedély kiadását kérvényezi arra vonatkozó nyilatkozat, hogy mely tagállamokban kívánja az engedélyét felhasználni.
 • Nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy aláírásával kívánja-e ellátni a kedvezményre jogosító nyilatkozatot vagy sem.
 • Amennyiben több telephellyel rendelkezik, nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy könyvelését hol vezetik.
 • Azon személy (magyarországi elérhetőséggel) megnevezése és elérhetősége, aki felelős a kedvezményre jogosító nyilatkozatok kiadásáért

Az elfogadott exportőri engedély kiadására a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. Törvény 13.§ (5) bekezdése, valamint a végrehajtására kiadott 273/2010. (XII. 9.) Korm. rendelet 26.§ (2) bekezdése szerinti igazgatóság rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel.

Forrás: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság Vámosztályának tájékoztatója

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.