ajánlatkérés

További késések az USA és Kanada nyugati parti kikötőiben

Az új év első heteiben tovább romlott a helyzet az USA és Kanada nyugati parti kikötőiben, így Los Angelesben, Long Beach-en, Tacoma-n, Seattle-ben, Oaklandben, Vancouverben és Prince Rupertben.

A kikötői torlódások és késések fő okai:

- Jelentős tömegű importáru beáramlása az ázsiai-csendes-óceáni térségből  

- Alvázak, valamint a megfelelően képzett munkaerő hiánya az elhúzódó munkaügyi tárgyalások következtében

- A 14 000 tonnánál nagyobb rakományokat szállító, új mega hajók kihívást jelentenek a jelenlegi tengeri és vasúti infrastruktúra számára

- Szakképzett munkaerő, pl. darukezelők hiánya, ami késlelteti az áruk hajókra való be- és kirakodását

- A kedvezőtlen munkafeltételek miatt kialakult hiány a teherautó sofőrök munkaerő piacán

- Szűkös vasúti infrastruktúra, az intermodális kapacitások hiánya

A PMA (Csendes-óceáni Hajózási Társaság - Pacific Maritime Association) és az ILWU (International Longshore and Warehouse Union) kikötői munkások szakszervezete elfogadta a Federal Mediation and Conciliation Services (Szövetségi Közvetítő és Békéltető Szolgálat) közvetítését. 

Bár a helyzet kikötőnként változik, a nyugati parton 7-21 napos késésekkel kell számolni. A jelentős mennyiségben feltorlódott áru, valamint a fennálló probléma komplexitása miatt a kialakult helyzet várhatóan 2015-ben hosszú távon tovább folytatódik.

A DHL Global Forwarding szakemberei hajóstársaságokkal és közúti fuvarozókkal együttműködve dolgoznak az egész ágazatot érintő rendkívüli állapot kezelésén: 

- A DGF vezetősége támogatja az ILWU és a PMA közötti tárgyalások mielőbbi és kölcsönös megegyezésen alapuló és a kikötői kiszolgálásban hosszú távú stabilitást biztosító lezárását.

- A Los Angeles, Oakland és Seattle kikötőkben a DHL átrakós megoldásokkal tervezi a további torlódások elkerülését. A torlódások nagysága azonban azt jelenti, hogy ezek az alternatív megoldások is késésekkel járhatnak.

- A DHL a főbb kereskedelmi útvonalakon kiegészítő légi kapacitást köt le a légitársaságoknál alternatívát biztosítva a szállítmányok továbbítására.

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.