ajánlatkérés

Új biztonsági előírások Japánban

A japán hatóságok új biztonsági előírások bevezetését jelentették be a tengeri és légi szállítmányokra vonatkozóan.

Japan Advanced Filing - tengeri export

A március 10-én hatályba lépő JP24 (Japan Advanced Filing Rules) rendelet kimondja, hogy a tengeri konténerrakományok esetében a normál tengeri és a hajó nélküli fuvarozók (NVOCC) kötelesek elektronikus úton előzetes nyilatkozatot tenni a szállított áruról a japán vámhatóságok felé. A jelentési kötelezettséget legkésőbb 24 órával a berakodást végző kikötőből történő elhajózás előtt kell teljesíteni.

A jelentési kötelezettség vonatkozik minden olyan konténerszállítmányra, amelyet Japán valamelyik kikötőjében rakodnak ki. Mivel a rendelkezés az összes tengeri fuvarozóra érvényes, a DHL szállítmányait is érinti. Az új szabályozás alól kivételt a kombinált fuvarok (ro-ro) és az árubontásos (breakbulk) megoldások jelentenek.

Az új rendelkezés hatása az exportőrökre
A biztonsági bejelentést az exporteljárás alatt, a berakodás előtt kell megtenni. A fuvarozó felelőssége, hogy a szállítási dokumentumok és információk a vámhatóság rendelkezésére álljanak. Az előírt adatszolgáltatás elmulasztása a rakomány berakodásának jelentős késését, valamint büntetést is eredményezhet.

Az új rendelkezés hatása az importőrökre
A vámhatóság felé későn, hibásan vagy hiányosan küldött adatok a szállítmányok késéséhez, rosszabb esetben azok elutasításához is vezethetnek. A japán vámhatóság az érintett kirakodásra váró szállítmányokat egy tiltó figyelmeztetéssel (Do Not Unload) külön meg is jelölheti, így a kirakodás nem kezdődhet meg.

Cargo screening – Explosive Inspection Fee - légi import

2014. április elsején új biztonsági előírások lépnek életbe a Japánból induló légi szállítmányokra vonatkozóan.

Az ismert feladó státusszal nem rendelkező feladóktól (unknown shipper) származó légi áru biztonsági szempontból kockázatosnak minősül, ezért a szállítmányt gépre rakodás előtt kötelező 100%-ban átvilágítani.

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.