ajánlatkérés

Változások a légi biztonsági szabályozás területén

Az Európai Unió (EU) légi biztonsági előírásai az ún. ismert feladó (Known Consignor) státusz megszerzésére átmeneti időszakot határoztak meg. Ez alatt a feladók bármely Szabályozott Ügynök (Regulated Agent) minősítéssel rendelkező szállítmányozó által aláírt ún. biztonsági nyilatkozattal ún. önigazolási eljárás (self-certified) keretében ismert feladó státuszt kaptak.

Az intézkedés célja, hogy a légi úton feladott küldemények feladói beazonosíthatóak és ellenőrizhetőek legyenek, illetve kiszűrhetővé váljanak a nem megbízható feladók és küldemények. Az ismert feladó státusszal nem rendelkező feladóktól származó légi áru biztonsági szempontból kockázatosnak minősül, ezért a szállítmányt gépre rakodás előtt kötelező biztonsági intézkedések alá kell vetni (pl. áruátvilágítás, ETD – Electronic Trace Detection), esetlegesen megnövelve a költségeket és a tranzitidőt.

2013. március 25-én változások lépnek életbe. Az említett átmeneti időszak lejár, az önigazolási (self-certified) eljárással szerzett ismert feladó státusz megszűnik és március 25. után kizárólag az erre illetékes nemzeti hatóságok adhatnak ki ismert feladó minősítést.

Az intézkedés hatására egyes európai országokban az ismert feladók száma várhatóan csökkenni fog, megnövelve a szállítmányozók, légitársaságok által végzett biztonsági ellenőrzéseket és az ehhez kapcsolódó költségeket.

A DHL Global Forwarding felmérte európai hálózatának kapacitását és felkészült a nagyobb számú biztonsági ellenőrzések zökkenőmentes elvégzésére.

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.