ajánlatkérés

Változások a légi küldemények biztonsági szabályozásában

2013. április 29-én az Európai Unió országaiban életbe léptek a légi export szállítmányokra vonatkozó új biztonsági előírások.

2010-ben, az érvényben lévő szabályok szigorításaként az EU az ún. ismert szállító (Known Consignor) státusz megszerzésére átmeneti időszakot határozott meg, amely időszak alatt a szállítók bármely meghatalmazott ügynök (Regulated Agent) által igazolt biztonsági nyilatkozattal ismert szállító státuszt kaptak.

2013. április 29-én a türelmi időszak véget ért, így az említett eljárással szerzett ismert szállítói státuszok már nem érvényesek. 2013. április 29-től ismert szállítót kizárólag az illetékes nemzeti hatóság, Magyarországon a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légyügyi Hivatala hagyhat jóvá.

Az új szabályok következtében az Európai Unióban várhatóan csökkenni fog az ismert szállítók száma, megnövelve a szállítmányozók és a légitársaságok által végzett biztonsági ellenőrzéseket, ami hatással lehet a tranzitidőre és a fuvarköltségekre.

A DHL Global Forwarding felmérte európai hálózatának kapacitását és felkészült a nagyobb számú biztonsági ellenőrzések elvégzésére.

Amennyiben a biztonsági átvizsgálással, valamint az átvilágítási költségekkel kapcsolatban további információra van szüksége kérjük, keresse fel a DHL Global Forwarding kapcsolattartóját.

További információ:
Ismert szállító minősítés megszerzése - Nemzeti Közlekedési Hatóság Légyügyi Hivatala / Repülésvédelmi Osztály

Vonatkozó rendeletek:
Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS  300/2008/EK RENDELETE a polgári légi közlekedés védelmének közös szabályairól és a 2320/2002/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről
A BIZOTTSÁG 185/2010/EU RENDELETE a közös légiközlekedés-védelmi alapkövetelmények végrehajtásához szükséges részletes intézkedések meghatározásáról

 

Vissza

A szakértő válaszol

KKV Szállítás Szakértő Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérdezze szakértőnket.

Tengeri és légi szállítás, vámügyintézés, szállítmánybiztosítás
A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához, melyekről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.