A Deutsche Post DHL cégcsoport pénzügyi eredményei

A Deutsche Post DHL jelentős profit növekedést realizál 2011 második negyedévében

• A cégcsoport árbevétele elérte a 12.8 milliárd EUR-t elsősorban a DHL és a német csomagküldő üzletágaknak köszönhetően
  • Az EBIT több mint kétszeresére, a konszolidált nettó profit háromszorosára nőtt
  • Frank Appel, CEO: “Vállalatunk tovább növekszik.”

2011 második negyedévében a Deutsche Post DHL nem tért le a növekedési pályáról, az év első három hónapjára jellemző eredményeket hozta. A cégcsoport árbevétele 2011 április és június között elérte a 12.8 milliárd EUR-t, ami 0,3 %-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A DHL üzletágak leginkább a globális gazdasági fellendülésből, valamint a világ leggyorsabban fejlődő régióiban, különös tekintettel Ázsiára, kiépített egyedülálló piaci pozíciójukból profitáltak. A vállalat németországi csomagküldő szolgáltatásának piaci pozíciója az internetes kiskereskedelem dinamikus fejlődésének köszönhetően erősödött tovább.

A második negyedévben a cégcsoport üzemi eredménye ismét növekedett: az 562 millió EUR-t elérő EBIT (Earnings before interest and taxes) az előző évi szint kétszeresére nőtt. “Vállalatunk tovább növekszik, az elmúlt időszak lendületét megőriztük.” – monda Frank Appel, a Deutsche Post DHL elnök-vezérigazgatója.

A második negyedévben a cégcsoport összesen 12.8 milliárd EUR árbevételt ért el és képes volt tovább fokozni a nyereséget, ami több mint 300 millió EUR értékű EBIT emelkedést eredményezett, vagyis az EBIT a 2010 évi 253 millió EUR-ról 2011-ben 562 millió EUR-ra emelkedett a második negyedévben. A DHL üzletágak 471 millió EUR üzemi eredménnyel járultak hozzá a cégcsoport szintű nyereséghez, ami több mint négyszeres növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. (2010: 122 millió EUR)

A vállalat által megvalósított operációs fejlesztések mellett, idén az átszervezési költségek elmaradása, ami az elmúlt évben elérte a 250 millió EUR-t, szintén pozitív hatást gyakorol a Deutsche Post DHL üzemi eredményére.

Az első félév pozitív eredményeinek függvényében a vállalat felülvizsgálta a 2011-re vonatkozó előrejelzését. Az Igazgatótanács 2.2 – 2.4 milliárd EUR EBIT-re számít, de az első félévben elért pozitív eredmények hatására úgy vélik, hogy az év végére az üzemi nyereségre irányadó érték felső szintje is elérhető. A MAIL üzletágnál 1.0 – 1.1 milliárd EUR, a DHL üzletágaknál a kétszámjegyű növekedés hatására 1.6 – 1.7 milliárd EUR üzemi eredményt prognosztizálnak.

“Rendelkezünk mindazon tudással és rugalmassággal, amely ahhoz szükséges, hogy a második félévben, illetve azon túl is növekedési pályán maradjunk.” – fejtette ki Frank Appel, CEO.

DHL GLOBAL FORWARDING, FREIGHT divízió

A divízió bevétele 2011 második negyedévében elérte a 3.7 milliárd EUR-t, ami 3,6%-os növekedést jelent az előző év 3.6 milliárd EUR szintjéhez képest. Ez a szám csak részben tükrözi a divízió által elért tényleges pénzügyi eredményeket. A divízió organikus bevétele 7,1 %-kal emelkedett, a légi és tengeri szállítási volumen mérsékelt, illetve az európai szárazföldi szállítmányozás kétszámjegyű növekedésének hatására.

Az emelkedő üzemanyag költségek ellenére a divízió nyereséget realizált a jobb beszerzései feltételek, erősebb vásárlóerő, illetve a különböző fejlesztések eredményeként, így az EBIT a 2010 évi 99 millió EUR-ról, 13,1 %-kal 112 millió EUR-ra növekedett a második negyedévben.

Bonn, 2011. augusztus 2.