Gyakorlati laboratórium a DHL Innovációs Központban

Sajtóközlemény Bonn, 2010.05.25

„Az innováció egyet jelent a fejlődéssel és a jövővel. A DHL Innovációs Központ az a hely, ahol a jövő logisztikája testet ölt. Több mint három éve együttműködünk az ipari és a tudományos területről származó partnerekkel, hogy olyan megoldásokat dolgozhassunk ki, amelyek szavatolják ügyfeleink hosszú távú sikerét,” – mondja Frank Appel, a Deutsche Post DHL vezérigazgatója.

Az évente mintegy 10 000 látogató által felkeresett, Köln és Bonn között elhelyezkedő DHL Innovációs Központ új gyakorlati laboratóriumi részleggel bővült. Az új helyiségben a DHL csoport olyan fejlesztéseket mutat be, amelyek kísérleti alkalmazása nemsokára elkezdődik. Ezen kívül a látogatók olyan, sorozatgyártás előtt álló termékeket is megtekinthetnek, amelyeket az Innovációs Központ saját laboratóriumában fejlesztettek ki.

A gyakorlati laboratóriumban kiállított prototípusok egyik példája a „digitalStrom”, egy innovatív megoldás a villamosáram-fogyasztás intelligens felügyeletére. Egy másik, itt bemutatott újdonság a „Cargoguard Safebox”, amely egy elektromos pecsét segítségével biztosítja a szállítmányokat. Az ügyfelek első kézből szerezhetnek tapasztalatokat mindezekről a prototípusokról. Visszajelzéseik alapján el lehet végezni a prototípusokon az utolsó simításokat a helyszíni vizsgálatok előtt. A bemutatóterem olyan logisztikai innovációkat és ágazatspecifikus megoldásokat mutat be, amelyeket a laboratóriumban már kipróbáltak és teszteltek, és a gyakorlatban is alkalmaznak.

A kiállítás legfrissebb újdonsága egy olyan alkalmazás, amellyel a szállítmányok szállítás közbeni állapotáról valós idejű információk továbbíthatók. Ezzel a megoldással az ügyfelek a hét minden napján 24 órában hozzáférhetnek a szállítmányaik elhelyezkedésével és állapotával kapcsolatos információkhoz, ami hozzájárul küldeményeik biztonságának növeléséhez.

Tervezés a napi műveletek jegyében

„Fejlesztési munkánkhoz elengedhetetlen, hogy olyan megoldásokat kínáljunk, amelyek tükrözik ügyfeleink igényeit. Ezért a DHL Innovációs Központot integráltuk a DHL megoldási és innovációs részlegébe, így biztosítva, hogy az egyes DHL-üzletágak és a különböző ipari szektorok kérései a lehető legkorábbi szakaszban bekerüljenek a fejlesztési folyamatokba,” – magyarázza Petra Kiwitt, a DHL Megoldási és Innovációs részlegének vezetője.

Eközben a napi műveletek során már számos termék bizonyította alkalmasságát. A DHL SmartTruck például egy, az intelligens kézbesítést segítő jármű, amelyet jelenleg a DHL Express szolgáltatáshoz használnak Berlinben. Koordinálja a kézbesítéseket, összefogja a csomagfelvételeket, nyilvántartja a közlekedési dugókat, és automatikusan megjeleníti az ideális útvonalat. A Smart Sensor Temperature, amelyet szintén az Innovációs Központ fejlesztett ki, ugyancsak jelentős jövőbeli potenciállal rendelkezik. Ez az elektronikus eszköz figyeli a hőmérsékletet és a szállítmányokra ható egyéb külső tényezőket a szállítás során, ami különösen a gyógyszeripar, az élettudományok és az élelmiszeripar számára lehet hasznos.

A fordításban a Reflex Fordítóiroda működött közre. www.reflex.hu