Helyzetkép az Ázsia és Európa közötti légi és tengeri szállítmányozási piacról

Vecsés, 2010. 06.02.

A gazdasági recesszió hatására már több mint egy éve hatalmas nyomás nehezedik a légi és tengeri szállítmányozási piacra, amely soha nem látott veszteséget és változásokat eredményezett az ágazatban. Tengeri flották üzemen kívül helyezésével, repülőgépjáratok törlésével és egyes szolgáltatások megszűntetésével a légi- és hajóstársaságok egyaránt csökkentették fuvarkapacitásaikat. A fuvardíjak az általános tarifaemelés és a csúcsidőszaki pótdíjak bevezetésének következtében jelentősen növekedtek.

A kínai újévet megelőző időszakban az egész szállítási ágazatban kivételesen erős kereslet volt jellemző, intenzív készletfeltöltéssel és lázas kapacitásfoglalással a főbb szállítási útvonalakon, ami egyfelől hely- és eszközhiány kialakulását, másfelől magasabb hozamra való törekvést eredményezett.

A hajóstársaságok közelmúltban nyilvánosságra hozott menetrendje szerint azonban további kapacitáscsökkentés, vagy a sebesség 25 csomóról 14-16 csomóra történő csökkentése (slow steaming) várható. Ez utóbbi mérsékli ugyan az üzemanyagköltséget, de bizonyos útvonalakon akár 7 nappal is növelheti a tranzitidőt.

Mivel a kereslet és a kínálat viszonya hasonló, továbbra is szűkös fuvarkapacitások és megnövekedett árszínvonal jellemzik a piacot – mondta Pál Attila, a DHL Global Forwarding kereskedelmi igazgatója.

A kereskedelmi igazgató szerint hasonló tendenciákkal jellemezhető a légi szállítmányozási piac is, ezért a DHL napi szinten menedzseli a fuvarkapacitásokat. A DHL légi szállítmányozási csoportja mennyiségi előrejelzéseket készít ügyfelei igényeiről, és ezek alapján foglalja le a kapacitásokat a preferált légitársaságoknál.

A hétről hétre növekvő légi áruforgalom trendjének további folytatódása esetén, az árumennyiség és a gépkapacitások átmeneti jelentős különbsége miatt a légi szállítmányozási piacon is kapacitáskorlátokra és magas piaci tarifákra lehet számítani, különösen az ázsiai-csendes-óceáni térségből Európába irányuló áruforgalomban. A DHL Global Forwarding kiemelt, kedvező díjszabást garantáló ajánlataival és StarBroker hálózatán keresztül saját kapacitásokkal garantál maximális rugalmasságot meglévő és új partnereinek egyaránt.

– Vége

Kapcsolattartó:

DHL Global Forwarding Magyarország

Török Bernadett

Tel.: +36 30 324 6921

E-mail: bernadett.torok@dhl.com

DHLThe Logistics company for the world

A DHL a logisztikai iparág globális piacvezető vállalata. A DHL nemzetközi expressz, légi és tengeri szállítmányozás, közúti és vasúti szállítás, szerződéses logisztika és nemzetközi postai szolgáltatások területén szerzett átfogó szakmai tudással szolgálja ügyfeleit. A világszerte több mint 220 országban és területen mintegy 300.000 alkalmazottal működő globális hálózat elsőrangú szolgáltatási minőséggel és helyi ismeretekkel gondoskodik ügyfelei ellátási lánc szükségleteinek kielégítéséről. A DHL társadalmi felelősségvállalással támogatja a klímavédelmet, a katasztrófavédelmet és az oktatást.