Interjú részlet Frank Appellel, a Deutsche Post DHL elnök-vezérigazgatójával a világgazdasági helyzetről

Világgazdasági Fórum, Davos, 2012. február 3.

Frank Appel, a Deutsche Post DHL elnök-vezérigazgatója idén is részt vett a gazdasági és politikai élet vezető képviselőinek Davosban megrendezett találkozóján, a Világgazdasági Fórumon. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung újságnak adott interjúban Frank Appel többek között az euro válságáról és a további lehetséges lépésekről beszélt.

Davosban az az általános vélekedés, hogy a németek túl későn és keveset tettek az euro megmentéséért. Megérdemeljük, hogy így cserbenhagyjanak minket?

Frank Appel: Egyáltalán nem. Nem szabad még véletlenül sem azt gondolnunk, hogy akár egy ok is lenne erre. Az elmúlt években egyre inkább két kategóriába kerültek az országok, azokra akik stabil gazdasággal és megtakarításokkal rendelkeznek, és azokra, akik hitelre szorulnak., A stabil országok természetesen védik és képviselik az érdekeiket. Még David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke is osztotta azt a véleményt, hogy ez nem másról, mint az országok költségvetéséről és versenyképességük növeléséről szólt.

Igaz az, hogy a német kancellár asszony nézetei az euro válsággal kapcsolatban elnyerték a nagyvállalatok vezetőinek támogatását is?

Frank Appel: Kizárólag a magam nevében beszélhetek, és úgy gondolom, hogy Merkel asszony a jó ügyet képviseli. Egyetértek vele abban, hogy szükség van egy adóság plafonra, a versenyképesség erősítésére, továbbá a pénzügyi piacok szigorúbb szabályozására.

Pontosan mit ért az Ön által megfogalmazott “kontroll nélküli pénzügyi kapitalizmuson”?

Frank Appel: A pénzügyi kapitalizmus azon formájára utaltam, amely mivel megeszi a szociális-piacgazdaság alapjait, nem előnyös az emberek számára. Néhányan túlzottan magas fizetésért dolgoznak, míg a többségre csupán megszorítások várnak. A pénz az üzlet elősegítésének egy eszköze, a csere közvetítője, önmagában nem képvisel értéket.

És mi történik abban az esetben, ha a rendszerük iránti optimizmus félrevezeti Önöket és végül bedől az euro? Készítettek B-tervet?

Frank Appel: Nem táblázatokkal és kimutatásokkal ülünk itt, ugyanakkor felkészültünk a bizonytalan helyzetek kezelésére is. Kiemelten figyelünk a kiadásokra, és íróasztalfiókunk alján ott lapulnak a gazdasági válság ideje alatt kidolgozott, szükség esetén megvalósításra váró program csomagok. Vészhelyzet esetén azonnal aktiválni tudjuk ezeket.

Általában nem hiszek a forgatókönyvek gyógyító erejében: a jövőt nem lehet megjósolni. Ami kulcsfontosságú az az, hogy olyan emberek legyenek a csapatban, akik bátran szembeszállnak bármilyen kihívással – így van ez a mi vállalatunknál is, ezért én nem aggódom a jövő miatt. Bármi is történjen a cégcsoport csak is megerősödve kerülhet ki belőle.