Milyen trendekre számíthat a technológiai szektorban?

A 2008-2009. évi visszaesést követően 2010-re globál szinten 13%-os növekedést ért el a technológiai szektor, és 2014-ig további átlagos 5-6%-os növekedés prognosztizálható, bár rövid távon még nem érezhető a stabilitás.

Az állandó innovációval, rövid termékéletciklusokkal jellemezhető technológiai szektorban a tradicionális nagyvállalatok, egy meghatározott piaci szegletet megcélzó vállalkozások, valamint a forradalmi újdonságokkal piacra betörő szereplők egyaránt jelen vannak. Az abszolút versenyhelyzet hatékony költségmenedzsmentet és folyamatosan csökkenő árakat követel meg.

Itt a változás az egyetlen állandó tényező, folyamatos a technológiai integráció, az értékesítési és elosztási csatornák átrendeződése, és egymás után nyílnak meg új piacok.

Cloud Computing

Az egyik új trend, amely várhatóan nagy hatással lesz az ágazat jelentős részére, az a fokozatos elmozdulás az ún. „cloud computing” irányába, ami az adatok és szoftverek távoli központi szervereken történő tárolását jelenti. Ez az információtechnológiai megoldás az üzleti modelleket és az ellátási láncokat teljesen átalakíthatja. A „cloud computing” egy internet alapú számítástechnikai megoldást jelent, amely esetében az informatikai feladatok az asztali számítógépekről és szerverekről internet kapcsolattal bíró adatközpontokba kerülnek át, és így a felhasználó olyan programokkal, adatállományokkal dolgozhat, amelyek fizikailag nem a saját gépén, hanem az interneten, valahol a „felhőben” vannak.

A magán-, illetve a kormányzati szektorban alkalmazott „cloud computing” megoldásokból származó globál árbevétel 2015-ben elérheti a 9,4 milliárd dollárt.

3D Printing

A 3D nyomtatás egy újabb trend a dematerializálódó világban, amelynek köszönhetően nem kell a tárgyakat mozgatni egyik távoli telephelyről a másikra, mert a 3D nyomtatás segítségével helyben installálhatók.

A technológia olyan gyors ütemben fejlődik, hogy egy öt évvel ezelőtt 25.000 dollárért értékesített készülék ma mindössze 1000 dollárba kerül.

Mobil internet elérhetőség

További elmozdulás tapasztalható a mobil internet használat irányába, ami 2014-re várhatóan a webhasználat legelterjedtebb formájává válik, és világszerte mintegy 1,4 milliárd ember tér át a mobil internetezésre. Mindemellett Kínában az okostelefon piac folyamatosan bővül, 2011-re 53%-kal növekedett.

Ellátási láncok a szektorban

A szektorban uralkodó trendek komoly hatást gyakorolnak a komplex, regionális termékelőállítást a világpiacokkal összekötő ellátási láncokra.

A DHL technológiai szektort érintő újdonságokról, piaci információkról készített kiadványa az alábbi linken tölthető le:
TECHNOLOGY SECTOR TRENDS