Tovább koncentrálódhat a szállítmányozási piac

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO, World Trade Organization) előrejelzése szerint 2012-ben a globális kereskedelmi forgalom növekedése a tavalyi 5%-ról várhatóan 3,7%-ra csökken, ami drasztikus visszaesést jelent a 2010 évi eredményhez (13,8%) képest. Az esély arra, hogy a gazdasági növekedés tovább lassul, az Európában tapasztalt várakozáson felüli gazdasági visszaesés, a hitelválság okozta pénzügyi válság, a gyors ütemben emelkedő olajárak és a geopolitikai kockázatok miatt még mindig fennáll.

Födelmesi Tibor, a DHL Global Forwarding ügyvezető igazgatója szerint a különböző gazdasági folyamatoknak köszönhetően a 2008-as, 2009-es év számos drasztikus változást eredményezett a magyar piacon, egyfajta tisztulási folyamat ment végbe. A stabil tőkeháttérrel nem rendelkező cégek közül sokan tönkrementek a megbízói és a szolgáltatói oldalon egyaránt. A korábbinál sokkal erősebb igény lépett fel a költségcsökkentésre és a folyamatok optimalizálására, erős piaci árverseny alakult ki.

Az ügyvezető igazgató szerint az elmúlt két év a recesszió első éveiben megkezdődött piaci változásokat stabilizálta, koncentráltabb, erős piaci versenyhelyzettel jellemezhető szegmensek jöttek létre. A szállítmányozás területén a legnagyobb változást a kereslet-kínálat egyensúlyát életbe léptető folyamatok felgyorsulása hozta. Mára a kereslet, illetve kínálat eltolódására a hajós- és légitársaságok sokkal gyorsabban reagálnak, különböző technikák alkalmazásával – például kapacitások kivonása - szinte folyamatosan egyensúlyban tartják a piacot és a díjszintet.

Födelmesi Tibor szerint a 2012-es év számos kihívást tartogat a vállalatok számára. A kedvezőtlen gazdasági helyzet a kisméretű vállalatok utolsó tartalékait szívhatja el, ami a piac további koncentrációjához vezethet. Ebben a helyzetben a stabil pénzügyi háttér előny, a tudatos stratégiai tervezés viszont elengedhetetlen. A DHL továbbra is kiemelt piroritással kezeli ügyfelei maximális kiszolgálását, megőrizve ezzel elégedettségüket. Piacvezető szerepét továbbra is meg kívánja tartani mind a piaci innovációk, mint a folyamatoptimalizálás területén. „Munkatársaink több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a logisztika és szállítmányozás területén, készséggel állva ügyfeleink rendelkezésére. Meggyőződésem, hogy az említett tényezők elkötelezettséggel párosulva a siker zálogát jelentik és az idei évet is pozitív eredménnyel, ha lehet, még inkább megerősödve zárjuk.”

2012. április 26.