Új nemzetközi szabványok az ágazati CO2 kibocsátás csökkentéséhez

A World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) és a World Resources Institute (WRI) az üvegházhatású gázok kibocsátásra vonatkozóan két olyan új normát dolgozott ki közösen, amelyek az üzleti vállalkozásokat segítik abban, hogy az eddig alkalmazott gyakorlatnál pontosabban tudják mérni, kezelni és jelenteni a működésük által generált szén-dioxid kibocsátást. A Deutsche Post DHL (DPDHL) részt vett az új előírások tesztelésében.

A két szervezet 2011. október 4-én Londonban tartott rendezvényén Frank Appel, a DPDHL ügyvezető igazgatója vitaindító beszédében üdvözölte a kezdeményezést. Véleménye szerint a vállalati értéklánc (Corporate Value Chain), valamint a termék életciklus (Product Life Cycle) normák fontos lépést jelentenek egy alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság megvalósításában.  “A Green House Gas Protocol és az ISO 14064 sztenderdek korai implementálójaként a Deutsche Post DHL cégcsoport 2006 óta készít jelentést a szén-dioxid kibocsátásról, ezért mindenképpen részt kívántunk venni az új szabványok tesztelésében.” – mondta Appel.

A vállalat működéséhez kapcsolódó károsanyag-kibocsátás teljes feltérképezéséhez három tényező pontos mérésére van szükség: az első tényező a vállalatok saját működésével összefüggésben felmerülő közvetlen, a második tényező az energiaszolgálóktól beszerzett energia (elektromos, hő, gőz) felhasználása során keletkező, közvetett szén-dioxid kibocsátást jelenti, amelyekről a nagyvállalatok többsége már készít beszámolót. A harmadik tényező a vállalkozás által vásárolt termékek, szolgáltatások által generált indirekt szén-dioxid kibocsátásra vonatkozik.

Beszédében Frank Appel hangsúlyozta, hogy a vállalatok többségénél a karbonlábnyom legnagyobb részét a harmadik tényezőhöz kapcsolódó károsanyag-kibocsátás teszi ki, a DPDHL cégcsoport esetében ez a kibocsátott szén-dioxid mennyiség 80%-át jelenti. “Vállalatunk felismerte, hogy még van tennivalónk ezen a területen.” – tette hozzá Appel. “Az új szabványok megerősítették, hogy kiemelt figyelmet kell szentelnünk alvállalkozóink szén-dioxid kibocsátására, továbbá segít nekünk abban, hogy azonosítani és rangsorolni tudjuk azokat a területeket, ahol még lehetőségünk van a harmadik tényező további csökkentésére.

A WRI és a WBCSD által közösen kidolgozott új szabványok, mérési módszerek segítségével a vállalatok még inkább környezetbarát termékekkel, szolgáltatásokkal jelenhetnek meg a piacon.

Björn Stigson, a WBCSD elnöke szerint mindez ösztönzően hat majd a termék- és technológia fejlesztésére. A szabvány megléte lehetővé teszi a mérést, és ezen keresztül a fejlődést.

Frank Appel szerint ahhoz, hogy az előírások valamennyi vállalat számára relevánsak és alkalmazhatóak legyenek, az ágazati szereplők összefogására van szükség. Appel elmondta, hogy a cégcsoport komolyan támogatja a szektor-specifikus megoldásokat. A specifikus intézkedések révén még inkább a gyakorlatba ültethetővé válnak a szabványok, és ez felgyorsíthatja alkalmazásuk elterjedését ágazatokon és régiókon belül egyaránt.

A számszerűsített célkitűzéseken alapuló szén-dioxid elszámolás a DPDHL cégcsoport GoGreen programjának integrált részét képezi. A cégcsoport az ágazatban elsőként fogalmazott meg konkrét szén-dioxid kibocsátást csökkentő lépéseket, amelyek szerint a vállalat a saját és az alvállalkozói tevékenységéből származó szén-dioxid mennyiségét 2020-ra 30%-kal kívánja mérsékelni. “GoGreen programunk a fenntartható üzleti gyakorlatoknak a napi folyamatokba történő integrálására kínál egy fokozatosan megvalósítható tervet. Emellett optimális hátteret biztosítanak ügyfeleinknek a környezettudatos vállalati stratégia kialakításához.– mondta Appel.